rvs.hu technikai leírása

Az rvs.hu honlap rövid technikai leírása

A honlap fejlesztése 2006. júniusában kezdődött. Egy játékos lap kifejlesztését tűztem ki célul. Naplójában a fejlesztés főbb lépéseit folyamatosan vezettem.

Szövegszerkesztőjén, játékain túl saját üzenőfallal, levél és képeslapküldő szolgáltatással is rendelkezik. Az oldal böngészőfüggetlen és utf-8 karakterkódolású.

1. Az oldal elkészítésekor törekedtem a lehető legnagyobb letöltési és működési sebesség elérésére, ezért külső keretrendszer alkalmazása nélkül döntően kézi kódolással készült.

Kivételt képez a prototype.js ajax rendszer, mely elég hatékony a böngészőfüggetlen szinkron és aszinkron kérések végrehajtására.

2. Az adatforgalom minimalizálása érdekében az összes javascript fájlt összefűzve tömörítettem yuicompressor-ral, majd gzip-pel tovább tömörítettem.

Ezentúl felhasználtam a css-sprite technikát, így a sok kisméretű képet összefűzve a szerver felé lényegesen kevesebb kérés érkezik, mellyel látványos sebességnövekedés érhető el.

A php szkriptek fejében elhelyeztem a szerveroldali gzip tömörítést (ha a felhasználó böngészője fogadni tudja, úgy tömörítve érkezik az adat), illetve a gyorstár kezelést.

3. A beállítások menüpontban elérhető funkciókhoz dinamikus képkezelést alkalmaztam ImageMagick programmal, mely lehetővé teszi a feltöltött képek automatikus darabolását, méretezését, tükrözését, összefűzését. Utóbbi a korábban említett css-sprite-hoz kapcsolódik, a képek automatikus összefűzésével párhuzamosan a szkript elkészíti a hozzá tartozó css-sprite stíluslapot.

Az automatikusan generált stíluslapot a gyors-gépelő pont alatt ajax kéréssel dinamikusan beágyazza a lapba, a hozzá tartozó összefűzött képet egyben letöltve és belső cache kezelést alkalmazva válik igazán hatékonnyá az oldal.

Az alábbi működési vázlaton igyekeztem a 3. pontban szereplő működést szemléltetni.

Szilágyi Szilveszter

MŰKÖDÉSI VÁZLAT

működési vázlat

rvs.hu