Biztonsági Mentés Világnapja volt Március 31-én!

Március 31-én volt a Biztonsági Mentések Világnapja (World Backup Day). Valószínűleg nyugodtan írhatom, hogy már mindenkivel előfordult adatvesztés egy rendszer összeomláskor, vagy egy meghajtó (HDD) meghibásodásakor vagy esetleg egy egyszerű véletlenszerű törléskor. Ezért is találták ki a Biztonsági Mentések Világnapját, hogy emlékeztessen mindenkit a mentés fontosságára. A következőekben be szeretnék mutatni néhány egyszerű megoldást ennek megvalósítására.

Képek és rövid filmek mentése

Nyaralások, családi összejövetelek, képek a gyerekekről, gyerekkorunkból, szülőkről nagyszülőkről, és még sorolhatnám, hogy mi mindenről őrzünk digitális formában képeket. A digitális kamerák elterjedése után ma már nagyon kevesen nyomtatják/nyomtattatják ki képeiket, hiszen olyan egyszerű megnézni őket a számítógépen. Pedig pont itt van a kutya elásva! Képeket nem csak magunknak készítjük, hogy öregkorunkban majd vissza emlékezhessünk fiatalságunkra, hanem gyerekeinknek és unokáinknak is.

Szerencsére az Információ Korszakában képeinket már ingyen feltölthetjük az internetre, és ha meghajtónk az örök bit mezőkre is távozna, akkor könnyedén le is tölthetjük.

Képeink mentésére én a következő portálokat ajánlom:

  • FlickR – itt egy havi feltöltési limit van (ami szerintem elég magas)
  • Picasa – Google által üzemeltetett, így az egyik legjobban fejlődő oldal
  • Photobucket – ingyenes akár csak az előző, de valamiért mégsem olyan népszerű

A fent említett weblapok mindegyike ad rövid videók feltöltésére is lehetőséget. Mindhárom lap lehetőséget kínál a képek láthatóságának részletes beállítására.

Rövid filmek feltöltésére én a Youtube-ot javaslom. Mint piacvezető ők mindig bővítenek szolgáltatásaikban és ügyelnek szervereik biztonságára, karbantartására.

Nagyobb állományok mentése

RAID-1

Ez az egyik legkényelmesebb megoldás, kettő darab merevlemez (HDD) RAID-es tükrözése. Ha az egyik meghajtó véletlen meghibásodna, akkor a másikon az összes adat megtalálható. Ezt ma már olcsón megúszhatjuk, ahogy a merevlemezek árai folyamatosan esnek, ahogy újabb és újabb technológia kerül a piacra. Részletesebb leírásért a technológiáról ajánlom mindenkinek a Wikipedián meg található RAID cikket. – Még annyit itt hozzáfűzök, hogy egy RAID-1 el működő rendszer érezhetően gyorsabb mint egy átlagos, egy merevlemezt használó rendszer.

Külső merevlemez

Talán a legegyszerűbb megoldás egy külső merevlemez vásárlása és megfelő időközönként biztonsági mentés készítése. Ennek az a hátrány a RAID-hez képest, hogy nem szabad elfelejteni, időről-időre másolatot kell készítenünk adatainkról.

CD/DVD/Blu-ray

Rövid távú mentésre könnyű és olcsó megoldás. Azért írom, hogy rövidtávú, mert ezen lemezek elöregednek és az olcsóbbakat már egy év után sem biztos, hogy az ember vissza tudja olvasni.

Elveszett adatok visszaállítása

Abban az esetben, ha mégsem szeretne adatmentéssel foglalkozni, vannak ingyenes és fizetős szoftverek adat visszaállításra, és Magyarországon található az Európában híres Kürt Kft. továbbá a Králik és Társa Kft. Örömmel segítenek elveszett adataink visszaállításában. Áraik a kezdetekhez képest már mérsékeltek, de egy második merevlemez beszerzése még mindig olcsóbb.

Végszó

Ezen megoldásoknak köszönhetően már mindenki készíthet biztonsági mentést fontos adatairól, felbecsülhetetlen értékű képeiről. Ezzel cikkemet zárom is, és mindenkinek boldog adatmentő napot kívánok! :)

Szabolcs